הסרט היפני 'יומני הזן' עוסק בנושא אכילה מהאדמה

לאכול זה לחיות. לאכול זה לאהוב. לכן האוכל הכי טעים כשאוכלים אותו ביחד.
הסרט 'יומני הזן' מבוסס על ספר של הסופר היפני צוטומו מיזוקאמי שפורסם ב- 1978 והעוסק בבישול עונתי. לוח הזמנים של הצילומים השתרע על פני 18 חודשים ארוכים באופן לא שגרתי כדי לכסות את כל ארבע עונות השנה וללכוד את נושא הסרט – אכילה מהאדמה.
הסרט מספר את סיפורו של צוטומו (סוואדה קנג'י), סופר שחי לבדו בבקתת הרים מבודדת בנאגנו. הוא חולק את החלל עם הכלב שלו, תמונתה של אשתו יאקו שנפטרה לפני 13 שנה ולצידה כד המכיל את האפר שלה. הוא מבלה את רוב זמנו בקטיף פירות וירקות מחצר ביתו ומהגבעות הסמוכות אותם, ומבשל אותם לפי תורת הזן אותה למד כשהתחנך כנער להיות נזיר. הארוחות העונתיות המופיעות בסרט מענגות גם את הנשמה וגם את העיניים. מנות כמו תרד ברוטב שומשום, ניצני במבו שוט צעירים מבושלים בציר ובטופו עשוי משומשום טחון.
צוטומו אוהב את חיי הבדידות ה"נשברים" כאשר מאצ'יקו (טאקאקו מאצו) העורכת/ האהובה שלו מגיעה לביקור מטוקיו, אוכלת את יצירותיו הקולינריות מתענגת על כל ביס ומרגישה שהיא מרחפת בעננים וכשהוא עורך ביקור אצל חמותו צ'י (נארוקה טומוקו) המתגוררת בקרבת מקום באזור מבודד לא פחות, בעקבות בקשתם של גיסו ואשתו שיבקר את צ'י. האינטראקציות של צוטומו עם מאצ'קו, צ'י גיסו ואשתו מייצגות את הפנים שהיפני מציג בפומבי – נימוס, התחשבות בזולת והימנעות מיצירת קונפליקטים. אף אחד מהם לא מביע את הרגשות והמחשבות האמיתיים שלו.

צוטומו אינו מסוגל להרפות מאשתו המנוחה, ועדיין אינו מסוגל לקבור את האפר שלה, בעוד שההתעסקות עם המוות שלו עצמו משנה בסופו של דבר את התנהגותו, לפחות במידה מסוימת.
זהו סרט נפלא על זיכרונות ואהבה המזכיר לנו איך לחיות בטבע, על השפעתו החיובית של הטבע על הנפש, את ההנאות של החיים האיטיים והפשוטים, כיצד אכילה הופכת לחוויה שבה החושים מתערבבים עם התודעה ועם אמא טבע, וכיצד יש לחיות את החיים ואיך נכון להיפרד מהם.
אודות הזן:
זן הוא בית ספר לבודהיזם. זה מתייחס גם לתורתו ולפילוסופיה שלו. הארה יכולה להיות מושגת באמצעות מדיטציה וסילוק המוח ממחשבות לא רלוונטיות. מתרגליו מוזמנים להרהר בחייהם ולתרגל הכרת תודה על כל מה שהם נתקלים בהם.
אודות אוכל הזן:
תורתו של בודהה אוסרת הרג של בעלי חיים ולכן נזירי זן פיתחו מטבח המבוסס על ירקות ודגנים. לנזירי זן הדבר לא מתבטא רק באכילת אוכל צמחוני, אלא בכל התהליך החל מההכנה, הבישול, האכילה ועד לניקוי הכלים. זהו חלק מההכשרה של הנזירים ודרכה נזירים יכולים להבין את עצמם.
סרטו של הבימאי היפני יוג'י נקאה
יפן 2022 | 111 דקות | יפנית | תרגום לעברית
בימוי וכתיבה: Yuji Nakae
פסטיבל סן סבסטיאן
מועד יציאה: 25.1.2024 סינמטק ירושלים, סינמטק ת"א ובבתי קולנוע נבחרים ברחבי הארץ
טריילר: