חיים בסרט – נעמי וכתריאל שחורי בסינמטק תל אביב
טעימות מ- 50 שנים של עשייה בקולנוע וטלוויזיה בישראל
22 – 23 במרץ 2024
סינמטק תל אביב במחווה לנעמי וכתריאל שחורי עם טעימות מ- 50 שנים של עשייה בקולנוע ובטלויזיה בישראל. נעמי, זוכת פרס מפעל חיים מטעם פורום היוצרים הדוקומנטריים בשנת 2016 וכתרי זוכה פרס אופיר למפעל חיים על תרומתו לקולנוע הישראלי בשנת 2023, הקימו ב- 1984 את חברת ההפקה “בלפילמס” אשר הפיקה למעלה מ- 120 סרטים, תוכניות טלוויזיה וקופרודוקציות בינלאומיות.
כל הסרטים שיוקרנו ב- 22 – 23 במרץ הופקו על ידי חברת “בלפילמס” וחלקן גם בוימו על ידי נעמי או כתרי.
הסרטים שיוקרנו:
שבעה בנובמבר, שבעה ימי האבל אחר רצח ראש הממשלה יצחק רבין כפי שהשתקפו בשידורים המיוחדים בערוצים קשת, רשת, טלעד. דברי פתיחה נעמי וכתרי שחורי. בורא המילים – אליעזר בן יהודה – הסיפור המופלא של אליעזר בן יהודה, איש חדור אמונה וחזון שכמעט במו ידיו, נגד כל הסיכויים, החיה את השפה העברית והפך אותה לשפת יום יום. סעודת השפים/ זעפרן, כמהין וכבוד הרב – שפים מהמובילים והמפורסמים בעולם מגיעים לארץ בהזמנת השף שלום קדוש להכין סעודת מטעמים מלכותית על טהרת הכשרות. דשאים סגולים – שתי נשים צעירות, חילוניות ומאוד תל אביביות נאלצות בגלל שכר הדירה הגבוה, לחלוק את דירתן עם אישה חרדית מוזרה ומסתורית שמחביאה סוד. האסיסטנט של אלוהים – אוסנת, נערה עם תסמונת דאון גדלה אצל אמא, עורכת דין נוקשה. הסבתא של אוסנת, אישה חמה, פשוטה ומחבקת נלחמת בקשיחותה של בתה ללא הועיל. הופעתו של קוסם, עולה חדש, “אוטסיידר” מצליחה להעניק ביטחון ותקווה באוסנת שבה הוא בוחר להיות האסיסטנטית שלו. הטיול הפנימי – קופרודוקציה ישראלית-פלסטינית ראשונה. הסרט מלווה קבוצה של פלסטינים, רובם מהגדה המערבית, נוצרים ומוסלמים, המסיירים לראשונה בישראל כתיירים לכל דבר, במקומות הקשורים לעברם ולמשפחותיהם ובמקומות של ישראל המודרנית. ינקי סמוראי – אזרחי ארה”ב ממוצא יפני אשר בלחץ הציבורי שנוצר בעקבות המתקפה היפנית על פרל הרבור, חשודים כגיס חמישי ובהוראת נשיא ארה”ב הם סולקו מבתיהם, הוגלו למחנות הסגר באזורים הצחיחים של קליפורניה תחת שמירה קפדנית.
על נעמי וכתרי שחורי
נעמי התחילה את דרכה ככתבת בסניף הישראלי של הטלוויזיה הגרמנית, והמשיכה לביים כתבות וסרטי תעודה. כתרי למד קולנוע בניו יורק ועם שובו השתלב כמנהל ההפקות בסרטי קסטל, באותה העת אחת החברות הפעילות בארץ.
נעמי וכתרי נפגשו במסגרת עבודתם בהולנד כשכתרי כבר החל לעבוד על קופרודוקציות בינלאומיות במסגרת סרטי קסטל בשיתוף עם תחנות טלוויזיה באירופה. נעמי חזרה לארץ והחלה לעבוד כבמאית עצמאית בתוכניות שונות של רשות השידור כמו מבט שני וכן הפיקה תוכניות עבור תחנות אירופיות שונות. אחרי שלוש שנים של הפקה ובימוי עבור תחנות אירופיות בוושינגטון וברחבי ארה”ב חזרו נעמי וכתרי לישראל. עם שובו כתרי היה המפיק בפועל של ‘”מאחורי הסורגים” בבימויו של אורי ברבש.
ב-1984 הם הקימו את חברת “בלפילמס”, חברה עצמאית שייעודה היה הפקת סרטים עלילתיים, דרמות וסרטים תיעודיים לטלוויזיה ולגופים וארגונים בארץ ובחו”ל אשר בכולן יש אמירה ערכית ועמדה המבטאת את רוח חברת ההפקה. כלל נוסף שקבעו לעצמם היה לעסוק בסרטים שהם מוצאים בהם עניין וערך עם דגש על נושאים כמו זהות ומקומו של האחר בחברה. לצד פיתוח רעיונות ויוזמות שלהם, כתרי ונעמי שאפו לגלות יוצרים ובמאים בראשית דרכם ולפתוח בפניהם את הכניסה לקהיליית הקולנוע הישראלי. ראובן הקר, עמית גורן, אידו סלע, איל חלפון, אבי מוגרבי, רענן אלכסנדרוביץ’, יעל חרסונסקי , יעל פרלוב, “רות ולק והמנחים
טלי ליפקין שחק, טוביה צפיר הם חלק מהשמות איתם שיתפו פעולה.
בפעילות ב”בלפילמס” שולבו במאים כאלי כהן, אורי ברבש, דינה צבי ריקליס ומפיקים כמו רון אייזיק, עדי שובל, דב מעוז, איתי תמיר ועוד רבים וטובים. כתרי פרש מחברת “בלפילמס” לאחר התמנותו למנהל קרן הקולנוע הישראלי ואז הם צרפו לחברה את לירן עצמור כמפיק שותף ואת איתי קן תור.
במשך כ-40 שנים של פעילות “בלפילמס” הפיקה למעלה מ-120 סרטים, תוכניות טלוויזיה, קופרודוקציות בינלאומיות. במיוחד ראוי לציין את ההפקה של כ-100 סרטים קצרים המרכיבים את התצוגה הקבועה ביד ושם, חמישה סרטים בסדרה “תקומה” את הסרטים “סיפור שמתחיל בלוויה של נחש”‘ , “בורא המילים”- על חייו של אליעזר בן יהודה, “שתיקת הארכיון” ה”טיול הפנימי”, “החולמים” ועוד. רבים מהסרטים זכו להכרה בעולם והוקרנו בפסטיבלים בינלאומיים וזכו בפרסים.
נעמי וכתרי בהיותם אנשים המעורים בעולם הקולנוע והטלוויזיה הגיחו מדי פעם וקיבלו על עצמם תפקידים ציבוריים לקידום היצירה הקולנועית והטלוויזיונית. נעמי כתבה את פרק התוכניות במכרז הערוץ השני והייתה שותפה לקביעת מכסת הפקות המקור ובמיוחד הסוגה העילית עבור הזכייניות קשת, רשת וטלעד. שנים לאחר מכן היא ניסחה את פרק התוכניות במכרז לערוץ 10-היום ערוץ 13. היא פעלה במסגרת ארגון ‘אינפוט’ הבינלאומי לקידום יצירה חדשנית בטלוויזיה, חשפה לעולם הפקות ישראליות רבות וכיהנה כנשיאה בינלאומית של הארגון עד שנת 2010. כתרי שרת כ-5 שנים כיו”ר איגוד המפיקים בתקופה שבה היו התפתחויות דרמטיות בענף: הערוץ השני והטלוויזיה בכבלים עלו לאוויר, הוקמו האיגודים המקצועיים בענפי הקולנוע, הוקמה האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה. הוא היה גם חבר בוועדת רף שהניחה את התשתית לחוק הקולנוע.
כתרי זכה בפרסים והוקרה בינלאומית בפסטיבלי הקולנוע ברלין, קאן וטלורייד בנוסף לפרס ממשלת צרפת, כל אלו על תרומתו לענף הקולנוע העולמי. כמו כן ייצג את ישראל בארגונים בינלאומיים וביניהם חבר הועד המנהל של האקדמיה האירופית לקולנוע.
בטקס פרסי אופיר האחרון (2023) הוענק לכתריאל שחורי פרס אופיר למפעל חיים על תרומתו לקולנוע הישראלי. נעמי וכתרי ראו ורואים שליחות בהוראה, ליווי והדרכה של במאים, תסריטאים, מפיקים, צלמים ועורכים בראשית דרכם ועוסקים בזה עד עצם היום הזה בארץ ובעולם.
פירוט ההקרנות והמועדים:
שבעה בנובמבר | Shiva in November
ישראל 1995
בימוי: נעמי שחורי, אתי חסיד
שבעה ימי האבל אחר רצח ראש הממשלה יצחק רבין כפי שהשתקפו בשידורים המיוחדים בערוצים קשת, רשת, טלעד. הסרט מתאר מדינה באבל המנסה להבין את אשר קרה. הסרט הופק עבור הרשות השנייה ולטלוויזיה ורדיו ומתבסס על התוכניות שהוקרנו באותו השבוע.
זכה בפרס יוקרתי בפסטיבל הסרטים בניו יורק.
דברי פתיחה נעמי וכתרי שחורי
אורך האירוע כולו כשעתיים
יום שישי, 22 במרץ בשעה 12:00 | מחיר: 40 ₪
בורא המילים – אליעזר בן יהודה | The Wordmaker
ישראל 1992
בימוי: אלי כהן
שחקנים: סיני פתר, ענת וקסמן, גל זייד, ניסים זוהר
דרמה. הסיפור המופלא של אליעזר בן יהודה, איש חדור אמונה וחזון שכמעט במו ידיו, נגד כל הסיכויים, החיה את השפה העברית והפך אותה לשפת יום יום. דרמה תקופתית המשתרעת על פני 40 שנים של מאבקים, חרמות, אכזבות והצלחות לצד חיי משפחה סוערים בירושלים, ניו יורק, פריז, ווינה. הופק עבור רשות השידור והוקרן בתחנות טלוויזיה ביניהם הבי.בי.סי. ב-1993 הסרט ייצג את רשות השידור בתחרות פרס איטליה ועדיין מוקרן ברחבי העולם.
יום שישי, 22.3 בשעה 14:30 | מחיר: 40 ₪
סעודת השפים/זעפרן, כמהין וכבוד הרב | Haute Cuisine Goes Kosher in Jerusalem
ישראל/ צרפת 1997
בימוי: נעמי שחורי
13 שפים מהמובילים והמפורסמים בעולם מגיעים לארץ בהזמנת השף שלום קדוש להכין סעודת מטעמים מלכותית על טהרת הכשרות. הסרט מלווה את התמודדות השפים, רבי אמנים של המטבח, עם המגבלות של חוקי הכשרות תחת עינו הפקוחה של המשגיח ועוזריו. למרות התחנונים שף גלטיירו מרקזי ממילנו לא יכול לפזר גבינת פרמזן על הריזוטו זעפרן ושף רובושון לא יוסיף אפילו טיפות בודדות של שמנת למרק הטרפל המפורסם שלו. אחרי ניסוי כלים קפדני המזכיר דיוק של מנתחי מוח, החבורה הביקורתית מאשרת את 13 המנות שיוגשו בארוחה ל600 האורחים שהתקבצו מכל העולם. הם הוכיחו שלמרות המגבלות והדעות הקדומות, המטבח הכשר יכול להגיע לפסגות הגסטרונומיה.
קופרודוקציה עם צרפת, הסרט הוקרן בפסטיבלים ובערוצי טלוויזיה בכל העולם.
יום שבת, 23.3 בשעה 12:30 | מחיר: 40 ₪
דשאים סגולים | Purple Lawns
ישראל 1998
בימוי: דינה צבי ריקליס
שחקנים: סמדר קילצ’ינסקי, אורנה פיטוסי, אסתי זקהיים, נעמי פרומוביץ’
שתי נשים צעירות, חילוניות ומאוד תל אביביות נאלצות בגלל שכר הדירה הגבוה, לחלוק את דירתן עם אשה חרדית מוזרה ומסתורית שמחביאה סוד. שלוש נשים מעולמות מרוחקים וזרים זה לזה, הקשר ביניהן נראה בלתי אפשרי אבל ברגע של מבחן הן לוקחות את גורלן בידיהן ומוכיחות שאחוות נשים חזקה מכל.
עיבוד לסיפור מאת סביון ליברכט. הסרט הופק בשיתוף עם שידורי קשת וקרן רבינוביץ’ וזכה להכרה והוקרן בפסטיבלים בינלאומיים רבים.
57 דקות
האסיסטנט של אלוהים A Touch of Magic |
ישראל 1991
בימוי: ברוך דינר
שחקנים: אוסנת ברנט, עדנה פלידל, אביבה גר, עזרא דגן
אוסנת, נערה עם תסמונת דאון גדלה אצל אמא, עורכת דין נוקשה. הסבתא של אוסנת , אישה חמה, פשוטה ומחבקת נלחמת בקשיחותה של בתה ללא הועיל. הופעתו של קוסם, עולה חדש, “אוטסיידר” מצליחה להעניק ביטחון ותקווה באוסנת שבה הוא בוחר להיות האסיסטנטית שלו. סוף שבוע קסום אחד יביא לשינוי בחייה של אוסנת. דרמה נוגעת ללב על מערכת יחסים מורכבת בין נערה בת 16 לבין אמה וסבתה. עיבוד לסיפור מאת סביון ליברכט. הסרט הוקרן בפסטיבלים, דובב לגרמנית ואנגלית וזכה בפרסים רבים ביניהם פרס ראשון בפסטיבל סרטי הילדים בשיקגו.
52 דקות
הקרנה של שני הסרטים. יום שבת, 23 במרץ בשעה 14:00 | מחיר: 40 ₪
הטיול הפנימי The Inner Tour |
ישראל 2001
בימוי: רענן אלכסנדרוביץ’
שפה: ערבית, עברית, תרגום לעברית
קופרודוקציה ישראלית-פלסטינית ראשונה. הסרט מלווה קבוצה של פלסטינים, רובם מהגדה המערבית, נוצרים ומוסלמים, המסיירים לראשונה בישראל כתיירים לכל דבר, במקומות הקשורים לעברם ולמשפחותיהם ובמקומות של ישראל המודרנית. הם תיירים/לא תיירים בארצם. הסרט מתבונן בהם ובתגובותיהם למראות הנחשפים לעיניהם ובישראל מנקודת מבטם. חלונות האוטובוס הופכים למראה דו צדדית המאפשרים הצצה אל החברה הפלסטינית וישראל מנקודת מבטם. הסרט הופק עבור טלעד בתמיכת הקרן החדשה לקולנוע וערוצים בינלאומיים רבים ביניהם בי.בי.סי, ארטה. הוא הוקרן בהצלחה בפסטיבלים סנדנס, ברלין ונערכה לו הקרנה מיוחדת במוזיאון לאמנות מודרנית, ניו יורק.
יום שבת, 23.3 בשעה 16:30 | מחיר: 40 ₪
ינקי סמוראי | Yankee Samurai
ישראל/ צרפת/ הולנד 1984
בימוי: כתריאל שחורי
אזרחי ארה”ב ממוצא יפני אשר בלחץ הציבורי שנוצר בעקבות המתקפה היפנית על פרל הרבור, חשודים כגיס חמישי ובהוראת נשיא ארה”ב הם סולקו מבתיהם, הוגלו למחנות הסגר באזורים הצחיחים של קליפורניה תחת שמירה קפדנית. מונעים מהרצון להוכיח את נאמנותם כאזרחים אמריקאים הם התנדבו מתוך מחנות ההסגר להילחם כחטיבה נפרדת על טהרת אמריקאים ממוצא יפני. הם נלחמו בקרבות הקשים ביותר באירופה וספגו אבדות רבות. הם נודעו כ’אנשי הברזל הקטנים’ והפכו ליחידה המעוטרת ביותר בצבא ארה”ב במלחמת העולם השנייה. בזכות תרומתם הם והוריהם קבלו זכויות שוות וחוקי האפליה בוטלו. הסרט הופק בהשתתפות הטלוויזיה הצרפתית וההולנדית והוקרן בתחנות טלוויזיה באירופה בארה”ב וביפן. הוא מוצג דרך קבע במוזיאון ההיסטוריה האמריקאית בוושינגטון.
יום שבת, 23.3 בשעה 18:30 | מחיר: 40 ₪