אקווריום של מפעל הפיס יציין את אירועי ה-7 באוקטובר בסדרת הופעות מוזיקה
ההופעות התקיימו במשרדי מועצת הפיס לתרבות ולאמנות.
המלחמה השפיעה גם על פס הקול של המוזיקה הישראלית ויצירות שנכתבו בתקופה זו משקפות את הטראומה וגם את התקווה. אנחנו מאמינים בכוחה של האמנות, ובכלל זה של המוזיקה, לרפא את הנפש ולחבר בין בני אדם ומקווים שהאקווריום יצליח להביא מעט מזור.
ב’אקווריום’ מיוחד לציון ה-7 באוקטובר בניהולו האמנותי של גלעד כהנא, ישתתפו:
יא-נה יבצע את ‘סיבה לכלום‘. “הפרויקט של תמרי” – פרויקט הנצחה לזכר תמר קדם ז”ל שנרצחה בקיבוץ ניר עוז עם בעלה ג’ון, בנותיה שחר וארבל, ובנה עומר. תמר הייתה מנהלת כפר “ביכורים”, כפר נוער למצוינות במוזיקה. הצוות המייסד של הפרויקט רתם כמה מהבוגרים שלו כדי להנציח אותם. יא-נה הוא אחד מהם.
‘רביעיית הבנות‘ יערה כהן, אגם ג’רמי, אמרי שריף וטליה דנציג מפונות מהדרום והצפון מתוך מיזם “אנשי המוזיקה” אשר הוקם בתחילת המלחמה על מנת להעניק תמיכה ומענה למוזיקאיות ומוזיקאים באמצעות עשייה מוזיקלית יסודית ורחבה.
רביעיית הבנות תצטלמנה ביום ראשון 29.9 באקווריום של מפעל הפיס. כל אחת מהבנות תשיר שיר אחד, ובנוסף הן ישירו גם שיר משותף.
אוהב גבעתי מתוך ‘אלבום שקוף’, מיזם מוזיקלי חברתי על מסע שיקום אישי של לוחם בהתמודדות עם פוסט טראומה של אחרי המלחמה והחזרה לחיים. גבעתי הוא אחד משני היוזמים של אלבום “שקוף”, יצירה מתוך צמיחה מהטראומה למען מתמודדי הפציעה השקופה. אוהב גבעתי יצטלם ביום ראשון 29.9 באקווריום של המופעים יעלו לערוץ אקווריום ביוטיוב במהלך אוקטובר https://youtube.com/@PaisAquarium
על הפרויקט של תמרי
פרויקט הנצחה לזכר תמר קדם סימן טוב שנרצחה בקיבוץ ניר עוז עם בעלה ג’ון, בנותיה שחר וארבל, ובנה עומר. תמר היתה מנהלת כפר “ביכורים”, כפר נוער למצוינות במוזיקה. בחייה הקצרים, היא הספיקה המון. ליצור, ללמוד, לתרום, לבנות משפחה, להזיז עולמות, ולהקים כפר נוער למצוינות במוזיקה – ביכורים. הצוות המייסד של הפרויקט רתם כמה מהבוגרים שלו כדי להנציח אותם באמצעות תוצרים מוזיקליים שמוקלטים באולפן, כל שיר כולל וידאו מושקע. המוזיקאים הנפלאים האלה הם הבוגרים והקולגות שלה מהכפר. ילדים מוכשרים מכל קצוות הארץ, שבזכות תמרי קיבלו הזדמנות להגשים חלום. יא-נה הוא אחד מהם.
יחד עם תמרי הקים את הכפר שגיא דקל חן, שעודנו חטוף בעזה. אתו חטופים גם עופר קלדרון ואביב אצילי ז”ל שילדיהם למדו בכפר, אלכס דנציג ז”ל (וגופתו הושבה זה מכבר לישראל) שנכדתו טליה למדה בכפר, ויאיר הורן, שהיה הטבח של הכפר.
על מיזם “אנשי המוזיקה”
מיזם “אנשי המוזיקה” נולד בתחילת המלחמה על ידי יובל שפריר וחיים שמש. המיזם יצר שלל הזדמנויות למגוון רחב של מוזיקאיות ומוזיקאים, בעיקר צעירים, אשר הקרקע נשמטה מתחת לרגליהם ב-7 באוקטובר. “אנשי המוזיקה” באמצעות הקסם הזה של יצירת מוזיקה. אנשי המוזיקה הוא מיזם ללא מטרות רווח. במסגרת המיזם, הקימו המפיקים יובל שפריר ויהוא ירון את המחזור הראשון של “אנשי המוזיקה – הסדנה”. השניים יצרו פס קול של התקופה המורכבת הזאת באמצעות ארבעה מוזיקאיות צעירות, תלמידות תיכון, יוצרות מפונות מהדרום ומהצפון, שמספרות מהזווית הכי אישית סיפורים על התמודדות עם שכול, מוות, תלישות וכאב. כאב לנער בגיל תיכון, ראה המוזיקאי והמפיק יובל שפריר (פורטיס חרוף, גידי גוב) את הבור שנפער בעולמם של הנערים והנערות מאז ה-7 באוקטובר. את הבור הזה הוא ביקש למלא על-ידי יצירה ועיסוק במוזיקה. כך הוקלטו השירים המבוצעים על-ידי היוצרות הצעירות, בליווי נגנים מאד מקצועיים, ביניהם: יובל שפריר, יהוא ירון, אסף רוט, יובל כהן, עופר קורן, גידי רז, עדי רנרט, יובל כהן ועוד.
להאזנה לשירי הבנות היוצרות: https://patiphon.co.il/music/kyk9817PYZ
מיזם אנשי המוזיקה זכה להתארח זה מכבר בפסטיבל ישראל 2024, בשלושה מופעים מושקעים ומרגשים, כאשר הבנות בצרוף תומי גדג’, אירחו מוזיקאיות ומוזיקאים מעוררי השראה כמו קרולינה, ברי סחרוף, מרינה מקסימיליאן ועוד.
יערה כהן “עץ אשכוליות”
יערה כהן, בת 16, מוזיקאית יוצרת, זמרת ופסנתרנית, ממושב עין הבשור שביישובי העוטף, נפרדת בשיר, שהופק לראשונה בסדנה, מהמורה שלה למוזיקה, שנרצח בשבת הארורה יחד עם אשתו: “תווים של מתי כספי, חרוטים על הקבר שלך, אתה והיא אוחזים ידיים עמוק באדמה”.
אגם ג׳רמי “בני תמותה”
אגם ג’רמי, בת 17, מוזיקאית יוצרת, זמרת ופסנתרנית, ממושב גילת במערב הנגב, יחד עם חבריה ממגמת מוזיקה בעין גדי, ארז גוברמן ואריאל מלכא, הם ההרכב הותיק יחסית בחבורה. “תחושות של כעס ותסכול לצד הכרת תודה, ובתוך החושך, המוזיקה היא אור גדול שעוזר למצוא תקווה”.
אמרי שריף “קבורים”
אמרי שריף, בת 17, מוזיקאית יוצרת, זמרת ונגנית בס, מקיבוץ גשר הזיו שבגליל המערבי, מתנחמת במילים של סבא שלה ז”ל, שהם הבסיס ליצירתה החדשה. “המוזיקה נשארה אתי, לא כמו דברים אחרים שהלכו ממני”, “הדרך שלי להתמודד עם המצב היא להתרכז בדברים הקטנים שיכולים להביא ללב שלי שלווה”.
טליה דנציג “מרחק זר”
טליה דנציג, נכדתו של החטוף אלכס דנציג ז”ל. טליה למדה בפנימיית “ביכורים” למוזיקה בניהולו של עמיקם קימלמן. בין היתר לימדו וחנכו בפנימייה תמר קדם סימן טוב זכרונה לברכה, יניב אורן זכרו לברכה, שגיא דקל חן שחטוף עדיין בעזה, המנהל הנוכחי של הפנימיה שקיבל את תכנית ביכורים בזרועות פתוחות אל הבית החדש שלה בעין גדי, יניב אורן, שנפל בקרב בעזה.
“את ‘מרחק זר’ כתבתי לפני המלחמה, שיר געגוע לאמא שהיתה אז במצב רפואי קשה. הוא מספר על התמודדות שלנו כמשפחה בתקופה הזו. ב-30.9 לפני השבת השחורה, שרתי אותו מול כל קיבוץ ניר עוז, המילים האחרונות של השיר הזה הן ‘תחזרי הבייתה, צעקתי בשמחה וחזרת הביתה’. היום המילים קיבלו משמעות אחרת ואני מחכה שהאנשים האהובים שלנו יחזרו הביתה”.
על אוהב גבעתי ומיזם “אלבום שקוף”
מיזם “אלבום שקוף” מסייע ללוחמים משוחררים להתחיל תהליכי שיקום באמצעות פלטפורמה חדשנית מנגישה מעל 150 תהליכי שיקום מגוונים ומציע ליווי אישי עבור חיילים, לוחמים משוחררים ולבני המשפחה, כאשר ניתן להירשם לכולם בלחיצת כפתור. המיזם מניע לוחמים לפעולה באמצעות תוכן אמנותי נוגע ואותנטי, בשיתוף פעולה עם אמנים מהשורה הראשונה. פרויקט אלבום שקוף נוצר מתוך אמונה בכוחה של המוזיקה לסייע למאות אלפי לוחמים ובני משפחתם בתהליכי השיקום ובחזרה לשגרת החיים.
אוהב גבעתי ושני סופר, שני חובלים מחיל הים, נחשפו לפוסט טראומה בזמן שירותם הצבאי בחיל הים. דרך מפגשים עם קצינים וחיילים, הם נחשפו לסיפורים של מתמודדים, ושל הכאב הגדול של לוחמים ולוחמות אשר מתמודדים עם הפציעה השקופה ולא מצליחים למצוא מענה לקבלת טיפול וסיוע. הם יצרו סדרת סרטוני רשת עם מיטב השחקנים המוכרים בישראל מלווים שירים על פוסט טראומה, במטרה להאיר את ההתמודדות הגדולה עם הפוסט טראומה. בנוסף, יזמו את “אלבום שקוף”, זירה דיגיטלית בה נמצאים ארגונים ועמותות אשר מבקשים להעניק סיוע וטיפול למתמודדי פוסט טראומה. מתוך הבנה שיש 70 עמותות וארגונים, וכל אחד פועל בעצמו, הם החליטו להקים מרחב שבו כל מתמודד המבקש לקבל טיפול או סיוע יכול למצוא את הכל במקום אחד, תוך התחייבות שתוך 48 מקבלים מענה.
אקווריום של מפעל הפיס מארח מופעי מוזיקה במשרדי מועצת הפיס לתרבות ולאמנות שנתיים באוויר ולמעלה מ-80 הופעות, ‘אקווריום’ של מפעל הפיס ממשיך לצבור תאוצה עם מיליוני צפיות והאזנות ביוטיוב ובערוצי הסטרימינג. עד היום אירח “האקווריום” שלל מופעים ייחודיים במגוון רחב של סגנונות מהאמנים הגדולים, אהובים והמוכרים, לצד יוצרים ואמנים צעירים ומבטיחים בראשית דרכם.
המופעים עולים לערוץ יוטיוב, לספוטיפיי ולאפל מיוזיק, מאפשרים לצופים ליהנות מהופעות ייחודיות ומצטרפים לארכיון ענק של מוזיקה ישראלית על כל גווניה.
הפרויקט נולד כחלק מהחזון של מועצת הפיס לתרבות ולאמנות לתמוך באמנים וביצירתם, ולאפשר לקהלים רבים ומגוונים ליהנות מיצירה תרבותית איכותית.
אנשי המקצוע מהטובים בארץ מלווים את הפרויקט וזאת כדי להבטיח תוצר מקצועי, איכותי וברמה הגבוהה ביותר בהיבטים של צילום, סאונד ונראות. ניהול אמנותי של גלעד כהנא, עיצוב סאונד, מיקס ומאסטרינג יובל שפריר, בימוי דרור פז, הפקה מאיה פוגל, דניאלה כהן.
לינק לאקווריום של מפעל הפיס https://youtube.com/@PaisAquarium
בין המופעים באקווריום: נורית גלרון, שמעון בוסקילה, ליילי, שלומי שבן, עמיר בניון, שולי רנד, עלמה גוב, מיכה שטרית, ארקדי דוכין, גיא מזיג, טדי נגוסה, נונו, ברי סחרוף, אסתר רדא, כנסיית השכל, צליל דנין, עדן דרסו, החצר האחורית, האחיות כרקוקלי, ישי לוי, רונה קינן, ימן בלוז (רביד כחלני), גבע אלון, אסף אמדורסקי, תומר ישעיהו, נורוז, טריפולי, אסתר רדא, עמיר לב, התקוה 6, ג’ימבו ג’י, קרולינה, אביב בכר, דניאלה ספקטור, בלקן ביט בוקס ועוד עשרות מוזיקאים.יות והרכבים.
מועצת הפיס לתרבות ולאמנות הוקמה בשנת 2001 במטרה לקדם את היצירה האמנותית והתרבותית בישראל. במהלך שנות פעילותה הפכה מועצת הפיס לתרבות לגורם מרכזי בעשייה האמנותית תרבותית בישראל. מדי שנה מקצה מועצת הפיס כ-600 מענקים לאמנים מכל התחומים לקידום יצירתם וכן יוזמת ומפיקה עשרות פרויקטים להנגשת תרבות וקירוב קהלים ליצירה אמנותית, בדגש על פריפריה חברתית וגיאוגרפית. מועצת הפיס לתרבות מעניקה מדי שנה את פרס ספיר לספרות ואת פרסי מפעל הפיס לאמנויות ומדעים ע”ש לנדאו.