גיבורות: אופנה ותקווה במלחמת העולם השנייה

מוזיאון העיצוב חולון גאה להציג תערוכה חדשה וייחודית, "גיבורות – אופנה ותקווה במלחמת העולם השנייה", אוצרת יערה קידר. התערוכה, שתיפתח ב-31 במרץ 2025 ותימשך עד ינואר 2026, חושפת את הכוח הבלתי צפוי של האופנה בתקופה של משבר קיומי. דרך הבגדים ופריטי הלבוש מוצגים סיפורי נשים יוצאי דופן, שבזכות דמיון, תושייה ויצירתיות הצליחו למצוא דרכים להתמודד עם מציאות בלתי אפשרית ולשמר את התקווה גם ברגעים האפלים ביותר של האנושות.

תערוכת גיבורות אופנה ותקווה מלחמת העולם השנייה אוצרת יערה קידר מוזיאון העיצוב חולון צילום אלעד שריג

אוצרת האופנה וההיסטוריונית יערה קידר חוזרת למוזיאון העיצוב חולון עם תערוכה חדשה, החושפת אוסף סיפורים יוצאי דופן שנולדו מתוך הרס המלחמה ומעידים על כוחם הייחודי של הבגד ושל האופנה להאיר גם את הרגעים הקשים ביותר. התערוכה מתחילה בשנות ה־30 של המאה ה־20 באירופה, עוברת דרך האירועים שטלטלו את העולם בתקופת מלחמת העולם השנייה, ומסתיימת בתקווה ובציפייה לעתיד.

קו התפר: גרביונים – סימן ההיכר של קו רגליים נחשק וסמל של אלגנטיות נשית

לאורך כל חללי התערוכה מהדהדת השאלה: מהו תפקידה של האופנה כאשר החושך יורד על העולם? פריטי הלבוש, החפצים האישיים והאביזרים בתערוכה אוצרים בתוכם סיפורים על חוסן פנימי, נחישות והישרדות כנגד כל הסיכויים. זהו סיפור על הבחירה באנושיות ועל יכולתה של האופנה להעניק כוח חיים, תקווה והשראה. התערוכה גם חושפת את תפקידה של האופנה ככלי להעברת מסרים ולהעלאת המורל הלאומי – הן בקרב האזרחים בעורף והן בקרב החיילים שבחזית. היא מתארת כיצד האופנה שימשה לא רק כצורך בסיסי, אלא גם כדרך לחיזוק תחושת השייכות, לעידוד ולשימור האמונה בעתיד טוב יותר. ההיסטוריה של נשים בתקופה הזו ממשיכה להדהד בעולם האופנה היום, והשפעתן על המגמות העכשוויות ניכרת בכל יצירה חדשה. הן לא רק שרדו, הן השאירו לנו מורשת שממשיכה להוות מקור השראה.

אדום מונטזומה – גוון אדום בוהק שפיתחה אליזבת ארדן בתחילת שנות הארבעים המסמל נשיות ותשוקה

זוהי תערוכת האופנה הרביעית של יערה קידר במוזיאון העיצוב חולון, לאחר "ז׳ה טם, רונית אלקבץ" (2018), "הנשף: אופנה ואסקפיזם" (2021) ו"אלבר אלבז: מפעל החלומות" (2022). התערוכה נפרשת על פני כל חללי המוזיאון וכוללת עבודות תאורה וסאונד ייחודיות, ההופכות את הביקור בה למסע בתוך ממד היסטורי מקביל.

אודליה פרידמן, מנכ״לית החברה לפיתוח תיאטרון, מוזיקה, אומנות ומחול חולון, מספרת כי מוזיאון העיצוב חולון תמיד היה בית לתערוכות חדשניות, פורצות דרך ומרגשות, אשר מושכות קהל מבקרים מכל רחבי הארץ. השנה המוזיאון נרגש במיוחד לפתוח תערוכה שתעניק השראה ותחזק את ההבנה בדבר חשיבותה של התרבות גם בתקופות מאתגרות. "גיבורות" היא תערוכה שכל אחד ירצה לראות – היא נוגעת ללב, מרוממת את הרוח ומראה כיצד אופנה ויצירה ממשיכות להתקיים גם בנסיבות קשות. היא מביאה את סיפורן של נשים חזקות ויוצאות דופן, הן בעבר והן בהווה, נשים שהוכיחו כישרון, כוח נפשי ונחישות, וידעו לשמר תקווה ולהמציא את עצמן מחדש בכל פעם. זו אחת התערוכות היפות והמרגשות ביותר שנוצרו כאן, ואני בטוחה שהיא תותיר רושם עמוק בכל המבקרים.

מיה דבש, האוצרת הראשית של מוזיאון העיצוב חולון, מציינת שכאשר יערה קידר פנתה אליה עם הרעיון לתערוכה הזו, היה ברור מיד שזהו נושא בעל משמעות עמוקה ושזו הזדמנות יוצאת דופן ללמוד מן העבר ולהשליך ממנו על העתיד. כושר ההמצאה, היצירתיות והאומץ של אותן נשים בתקופות שונות הם ערכים בלב עולם העיצוב, ואין ספק שהתערוכה תעורר השראה במיוחד בימים אלה. לדבריה, יערה קידר כבר הפכה את תערוכות האופנה במוזיאון לחוויה ייחודית, שפרצה את גבולות המדיום והפכה את המוזיאון ליעד מבוקש, והיא בטוחה שהקהל יזכה לחוויה יוצאת דופן ומרגשת בתערוכה הזו.

יערה קידר, אוצרת התערוכה, מספרת כי היסטוריית משפחתה תמיד גרמה לה לחשוב שמלחמת העולם השנייה אינה נושא שתעסוק בו בתחום שלה, אך מסעה הוביל אותה אל סיפורים מעוררי השראה של נשים שראו באופנה ובבגדים דרך להיאחז בתקווה, גם בזמנים הקשים ביותר. היא אומרת שזו זכות עבורה לשוב למוזיאון העיצוב חולון עם תערוכה נוספת, והיא אסירת תודה על ההזדמנות להציג את הפרויקט הזה לקהל הרחב.

התערוכה "גיבורות – אופנה ותקווה במלחמת העולם השנייה" נפרשת על פני כל חללי מוזיאון העיצוב חולון, ומזמינה את המבקרים למסע ייחודי החושף את תפקידם של הבגדים לא רק כאמצעי לביטוי עצמי, אלא ככלי להישרדות, חוסן ותקווה בתקופה הקשה ביותר בהיסטוריה המודרנית. דרך מגוון פריטים נדירים, סיפורים אישיים ועדויות מרגשות, התערוכה מציגה כיצד נשים התמודדו עם מציאות בלתי אפשרית והצליחו לשמור על זהותן גם בתנאים של מחסור ורדיפה.

סיפור התערוכה מתחיל בסצנת הקוטור של פראג בשנים שקדמו למלחמה. הגלריה התחתונה ע״ש שולמית כצמן מוקדשת לפרויקט ״לתפור היסטוריה מתוך השואה״, מהמוזיאון היהודי של מילווקי, המספר את סיפורה של מעצבת האופנה היהודייה הדי סטרנד. בני הזוג סטרנד נספו במלחמה, אך עדות לכישרונה של הדי נשמרה כל השנים במעטפה אבודה אצל קרובי משפחה בארצות־הברית. במוזיאון היהודי של מילווקי העירו לחיים את עיצוביה ובעקבות הפרויקט נוצרו בישראל שמונה מערכות לבוש נאמנות לגזרות, לטכניקות ולחומרי הגלם של התקופה. לצד חפצים מקוריים, התערוכה מציגה שחזורים ייחודיים של מערכות לבוש ושל פריטי אופנה.

איוריה המפורטים של הדי שעוצבו למערכות לבוש

בגלריה ע״ש ד״ר אברהם מרגלית מוצגים 14 פריטים אישיים מאוסף יד ושם. כל אחד מהם מספר סיפור הישרדות שהתרחש על אדמת אירופה. אלה סיפורים על כוחה של הרוח האנושית, על הישרדות ועל היאחזות בחיים. בין הפריטים חזייה מאולתרת שנתפרה מבטנת מעיל, תליון שפוסל מלחם וחגורה מחוטי חשמל.

חזייה מאולתרת שנתפרה מבטנת מעיל

המסדרון ההיקפי מציג מסע בן 54 מטרים בעקבות נשים בעורף האמריקאי והבריטי. הקושי, חוסר הוודאות והגעגוע הובילו את נשות העורף למצוא דרכים יצירתיות להתעודד ולחזק את המורל האישי והלאומי. בין הפריטים מוצגים תיקי יד מחוטי טלפון, פודריות מקוריות של חיל האוויר האמריקאי וערכות לציור גרביונים.

מטפחת הראש האדומה של "רוזי המסמררת" שמגינה על שיערן של העובדות ועוצבה מבד כביס ועמיד לאבק

הגלריה העליונה מוקדשת לחיים שלאחר המלחמה. הכמיהה להתחלות חדשות התנגשה עם המחסור בעורף ועם תהליכי שיקום מתמשכים, אבל בזכות יצירתיות חסרת גבולות הפכו חומרי גלם שונים לעיצובים חדשים. שמלות כלה נתפרו מבדי מצנח ושמלות חדשות עוצבו ממפות בריחה ממשי. אופנה התגלתה כדרך לשרוד את התופת וגם כגשר לחיים שאחרי המלחמה.

שמלת כלה מבד מצנח

התערוכה מסתיימת בסיפורה האופטימי של שורדת השואה לאה גוטליב, שעלתה לישראל בחוסר כל והקימה את אימפריית בגדי הים ״גוטקס״. בבריכת שחייה עצומה מוצגות קולקציות איקוניות של גוטליב, השואבות השראה מתולדות האמנות, מפרחים וממלאכות יד מסורתיות. עיצוביה הופיעו על שעריהם של המגזינים המפורסמים בעולם ומצאו את דרכם אל ארונותיהן של דוגמניות על, בהן נעמי קמפבל, קלאודיה שיפר ותמי בן עמי ז״ל. בתערוכה מוצגים הדגמים שהיו אהובים על הנסיכה דיאנה.

גוטקס – עיצוב בגדי ים וחוף בהשראת לאה גוטליב

במחווה לגיבורות שבעה באוקטובר המוזיאון יארח את התערוכה ״גיבורות חרבות ברזל״ פרי יצירתם של חברי מרכז היצירה השיקומי לנכי צה”ל של אגף השיקום במשרד הביטחון ״שלהבת״ שבגני תקווה. חברי המרכז בחרו סיפורים של גיבורות שעוררו בהם השראה והקדישו את התערוכה לנשים שסיכלו את פעולות המחבלים בשבת השחורה והצילו את חייהם של רבים.

שלהבת גיבורות חרבות ברזל תערוכת גיבורות אופנה ותקווה מבלחמת העולם השניה צילום אלעד שריג

לצד התיעוד ההיסטורי, התערוכה מציעה גם חוויה אינטראקטיבית במעבדת העיצוב, שבה המבקרים יכולים להיחשף לטכניקות התפירה והאילתור ששימשו נשים בתקופה זו. באמצעות הקרנות וידאו ועדויות אישיות, ניתן ללמוד כיצד היצירתיות סייעה להן לשרוד, אילו חומרים שימשו תחליף לבד יקר, וכיצד עיצוב מחדש של פריטים ישנים הפך להיות דרך חיים.

באמצעות שילוב בין אופנה להיסטוריה, בין בגדים לתקווה ובין הישרדות ליצירתיות, התערוכה מציעה מבט מרגש ומעמיק על כוחן של נשים. היא אינה רק סקירה היסטורית, אלא עדות חיה לעוצמה האנושית, להישרדות וליכולתה של האופנה לשמש כגשר בין עבר להווה, ולזיכרון שממשיך לחיות.

הכוח האנושי והיצירתיות של נשים בתקופת מלחמת העולם השנייה ימשיכו להוות מקור השראה לדורות הבאים, והעבודות המוצגות בתערוכה זו מעידות על עוצמתה של האופנה כגשר בין עבר להווה.

התערוכה ״גיבורות ״ במוזיאון העיצוב חולון

פתיחה 31.3.2025 עד ינואר 2026

רכישת כרטיסים דרך אתר מוזיאון העיצוב חולון https://www.dmh.org.il/

כתובת: מדיטק, גולדה מאיר 6 חולון

דמי כניסה לתערוכה:

מבוגרים 45 ₪, נוער (17-11) – 35 ₪, ילדים (10-5) – 25 ₪, חיילים בשירות חובה/נכי צה"ל/שירות לאומי – 30 ₪, סטודנטים/נכים – 30 ₪, אזרחים ותיקים תושבי ישראל – 50%, תושבי חולון – 32₪, ידידי מוזיאון העיצוב חולון – חינם וחברי אקו"ם – חינם. ילדים עד גיל 5 – חינם.

שעות פתיחת התערוכה:

ראשון: סגור ; שני: 10:00–16:00; שלישי: 10:00–20:00; רביעי: 10:00–18:00

חמישי: 10:00–18:00; שישי: 10:00–14:00; שבת: 10:00–18:00

התערוכה נוצרה בשיתוף פעולה עם:

המוזיאון היהודי של מילווקי | יד ושם – המוזיאון לתולדות השואה | שלהבת, מרכז היצירה השיקומי לנכי צה"ל

התערוכה בחסות:

קורנית דיגיטל, נותני החסות להדפסת הדיגיטלית על הטקסטילים בתערוכה דנאור מוראל, יצרנית הרמקולים היחידה בארץ

ובתמיכת:

Yo-Video | סטורי | סיסטמטיקס | פורמלאבס | טוונטיפורסבן | בית הבד | קבוצת אירני – פקטורי 54 | שנקר הנדסה. עיצוב. אמנות.

השאר תגובה

פועל על WordPress | ערכת עיצוב: Baskerville 2 של Anders Noren.

למעלה ↑

דילוג לתוכן