ביום הזיכרון לשואה ולגבורה נפתח בטורונטו, קנדה, מיצג הזיכרון הישראלי 06:29 של קהילת הנובה, במסגרת מסע ההנצחה והזיכרון של הקהילה.

המיצג נפתח בטקס במעמד שורד השואה גרשון וילינגר. לאירוע הגיעו גם המועמד לראשות ממשלת קנדה, פייר פוליאב, וראשת עיריית טורונטו, אוליביה צ'או, אשר קראו לשחרור כל החטופים – עכשיו.
מיצג 06:29 יהיה פתוח בטורונטו בין התאריכים 23 באפריל ל-8 ביוני, והכניסה אליו מותרת מגיל 16 ומעלה.

06:29 – מיזם ההנצחה והזיכרון הבינלאומי של קהילת נובה. המיצג הפיזי-וויזואלי, הגדול והראשון מסוגו, הגיע לטורונטו ונפתח בערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה, מתוך חשיבות מיוחדת שהעניקו המארגנים להעלאת זיכרון השואה. בטקס הפתיחה השתתפו שורדי שואה מקנדה, בראשם גרשון וילינגר, ששרד את מחנה הריכוז ברגן בלזן והגיע לחבק את שורדי הנובה.
המיצג מגולל את סיפור פסטיבל נובה – חגיגה של חיים ושלום שנערכה ברעים, ובה התכנסו אלפי חובבי מוזיקה. בשעה 6:29 בבוקר, ביום שבת 7 באוקטובר, נקטעה החגיגה באכזריות כאשר אלפי מחבלי חמאס פלשו לישראל. בפסטיבל נרצחו 412 משתתפים, ו-43 נחטפו – מתוכם 16 עדיין מוחזקים בשבי.
בטורונטו, המיצג משתרע על שטח עצום של כ-6,000 מ"ר, מה שהופך אותו לאחת התערוכות הגדולות שהוצגו אי פעם בקנדה. המטרה: לתעד ולהנציח את סיפורם של 412 נרצחי המסיבות – נובה, אשרום, פסיידאק ומידברן.
אולם שלם מוקדש למתקפת חמאס: בו מוקרנים סרטוני וידאו של מחבלים מתוך רגעי המתקפה, הקהל שומע צעקות בערבית וצופה במסכים ענקיים בטנדרים עמוסים במחבלים הפושטים על יישובים בישראל.
קיר שלם אחר במיצג מוקדש לסיפור החטופים, המתאר את סיפורם המצמרר של 43 צעירות וצעירים שנחטפו מהמוזיקה והשמחה אל תוך השבי בעזה. סמל צהוב מלווה את שמות אלו שעדיין מוחזקים בשבי: מתוך 43 חטופי נובה – 14 שוחררו, 13 נרצחו וגופותיהם הוחזרו, ו-16 עדיין בשבי (מתוך 59 חטופים בשבי חמאס), מתוכם 11 בחיים. הקיר מהווה קריאה אנושית עזה לשחרור כל החטופים.

בדומה למיצגים קודמים, גם כאן נבנה קיר הנצחה ענק לנרצחי פסטיבל הנובה, עם שמותיהם המוארים וסיפוריהם המוצגים ברגש ובעוצמה.
מתוך מענה לסקרנות והצורך להבין, נבנו שתי מיגוניות במיצג, בהן משוחזר סיפורם של הנרצחים שמצאו בהן מחסה.
בסוף המיצג, מחכה "מסע ההחלמה" – ה-Healing Room – אולם שמתאר את שגרת היום שאחרי הטבח של 3,750 השורדים והשורדות, את מסע החזרה לחיים, את פעילות קהילת נובה ואת העשייה החברתית המרפאה שהחלה מאז.
המיצג שוזר בתוכו סרטונים והודעות קוליות שאושרו ע"י המשפחות, כדי להעביר את עוצמת הטלטלה הרגשית.
החווייה בנויה כמסע רב-חושי, בו המבקרים מתקדמים לאורך ציר הזמן של המסיבה: נחשפים לעדויות אישיות מצולמות ולמוצגים אותנטיים שהובאו מזירת האירוע – כלי רכב שרופים, תאי שירותים מנוקבים בכדורים, ציוד אישי וחפצים שנשארו מאחור. כל אלה הובאו בסיוע יחידת להב 433 של משטרת ישראל ומסודרים בחלוקה חדשה שמספרת את רגעיהם האחרונים של הנרצחים.


את מיזם נובה 06:29 יזמו מייסדי קהילת נובה – עמרי סאסי, אופיר אמיר ויגיל רימוני, יחד עם יו"ר איגוד מפיקי התרבות יוני פיינגולד והמפיק אילן פקטור. את המיצג ביימה רעות פיינגולד – במאית, תסריטאית ויוצרת – אשר גיבשה את המבנה הנרטיבי והרגשי של המסע המטלטל שעוברים המבקרים. המיצג נוגע לא רק בזיכרון הטרגדיה, אלא גם ברוח החוסן וההתמודדות של קהילת נובה.
לאחר שנחשף לראשונה בתל אביב במשך כעשרה שבועות וזכה להד תקשורתי ובינלאומי, נדד המיצג למרכזי קהילות עולמיות: ניו יורק, לוס אנג'לס, מיאמי, בואנוס איירס, וכעת בטורונטו. בהמשך הוא יגיע ליעדים נוספים.
אופיר אמיר, ממייסדי נובה, שורד הפסטיבל ונכד לניצולי שואה, מסביר: "בחרנו לפתוח את מיצג 06:29 ביום הזיכרון לשואה ולגבורה מתוך רצון להעלות את זיכרון השואה ולהתייחס לטבח הגדול ביותר שאירע ליהודים מאז. בטורונטו, העיר השלישית בגודלה בצפון אמריקה ואחת משלוש הקהילות היהודיות הגדולות בעולם מחוץ לישראל, בתקופה של עלייה בשנאה ואנטישמיות, אנו מקווים שהמיצג יעורר מודעות ויחזק את עמידתנו המשותפת מול הרוע."
רעות פיינגולד, יוצרת ובמאית המיצג, מוסיפה: "המיצג איננו 'על' נובה, הוא הנובה עצמה. זהו תיעוד אותנטי ומטלטל. אני מאמינה שחובתנו להמשיך להפיץ את סיפור קהילת נובה, ולא לאפשר לאירועי 7 באוקטובר להישכח."
עמרי סאסי, שורד, מייסד ומפיק פסטיבל הנובה ששכל בני משפחה בטבח, משתף: "המיצג הוא דרך להנציח את זכר הנרצחים ולהביא את סיפורם לעולם. אנחנו מתעקשים לא לוותר, להדליק אור, ולנטוע תקווה."
כ-400 אלף איש כבר ביקרו במיצגים, בהם דמויות מובילות מעולמות הפוליטיקה, התרבות והחינוך: נשיא ארגנטינה חוויאר מיליי, איוונקה טראמפ וג'ארד קושנר, מושל קליפורניה גווין ניוסום, ראשת עיריית לוס אנג'לס קארן באס, גל גדות, סיה, ג'סיקה אלבה, סינדי קרופורד, וויל פארל, נועה תשבי, עומר חזן ועוד רבים נוספים.
המיצג הפך לפלטפורמה משמעותית לא רק להנצחה, אלא גם לכלי חינוכי לבני נוער ואקדמאים.
הכנסות כרטיסי הכניסה מוקדשות כולן להנצחה, שיקום ותמיכה בקהילת נובה: מענקי הנצחה למשפחות, סיוע כלכלי לשורדים, ליווי במיצוי זכויות, תכניות העצמה, ימי ספורט, ימי קהילה, מלגות ללימודים ועוד.
חברת פספורטכארד תרמה את הטסת המשלחת הישראלית לקנדה, הכוללת עשרות שורדים, משפחות שכולות ומתנדבים, כדי לקחת חלק במסע החשוב הזה.
לרכישת כרטיסים: novaexhibition.com
השאר תגובה